More Cultural Experiences in Gelderland

KUNSTMUSEA

Elke museumliefhebber voelt zich zeker voldaan met de meer dan honderd musea in het Gelderse en omdat ze zo talrijk zijn vormen ze allen samen ongetwijfeld een meerwaarde in het cultuuraanbod van deze bijzondere streek. De thema’s en de verscheidenheid die de musea bieden is groot. museum1Zo kunnen liefhebbers van kunst hun voldoening vinden in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, het Kröller-Müller Museum dat gelegen ligt in het Nationale Park de Hoge Veluwe en het Museum Henriette Polak in Zutphen. Laatstgenoemd museum kan je wellicht beter bezoeken tijdens het chocoladefestival. Elk jaar in september wordt de stad helemaal in het teken geplaatst van het chocoladefestival. Verschillende handelszaken maken deel uit van dit unieke gebeuren. Zo wordt er strijd gevoerd om de grootste chocoladesnoep ter wereld te maken. Niks wordt uit de verbeelding gelaten, alles wat je maar kan bedenken dat gelinkt kan worden aan chocolade vind je op een briljante manier terug in de binnenstad tijdens het chocoladefestival. Een festival dat zonder twijfel een artistiek karakter heeft.

Daarnaast brengen het Ateliermuseum Jac Maris en het Voermanmuseum in Hattem een beeld van een aantal kunstenaars die in Gelderland hebben geleefd en gewerkt.

MUSEA MET EEN STUKJE GESCHIEDENIS

Wat moet het een heerlijke tijd geweest zijn! De vele Gelderse oude gebouwen zoals burchten, kastelen en de vele buitenplaatsen doen de grootsheid en schoonheid van hoe het vroeger was herleven en bieden tevens unieke activiteiten. Zo wordt de tweede wereldoorlog, het verzet en de bevrijding tot uitdrukking gebracht in Museum Markt 12 te Aalten en het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Een meer indringend stuk Gelderse geschiedenis vind je in het Airbornemuseum in Oosterbeek .

GELDERSE THEATERS

Er zijn te veel theaters in Gelderland om ze allemaal op te noemen, dus hebben we een keuze gemaakt tussen enkele favorieten.theatre1

In onze lijst mag al zeker het kleinste theatertje van Nederland niet ontbreken, namelijk Het Jansstheater in de Emmastraat te Lochem. Dit gezellige theater staat niet alleen bekend omdat het het allerkleinste is, maar ook omdat het dé plek is om te genieten van cabaret, toneelstukken, muziek en kleinkunst. Verder is er in Lochem ook nog de Schouwburg waar je terecht kan voor concerten, interessante lezingen, optredens van groepen en leuke amateurvoorstellingen.

Zoek je verwondering, ontspanning, ontwikkeling en plezier dan ben je in het Theater De Dialoog in Ermelo aan het juiste adres. De verscheidenheid in het programma dat wordt aangeboden biedt voor iedereen wat wils!

Theater Veluvine in Nunspeet lijkt meer op een cultureel centrum dan op een theater. Hier vind je activiteiten in overvloed.

En voor theaterliefhebbers die het meer hebben voor grote zalen, is er het Orpheus in Apeldoorn met een zeer ruim aanbod aan activiteiten en optredens.