Luxor Live

luxorlive-13

Historie

In muziekstad Arnhem zijn verschillende plaatsen waar muziek ten gehore wordt gebracht. Het meest bekende is wel het Luxor Live. Het historische pand is gebouwd in 1915 en als filmtheater ontworpen door de bekende architect Willem Diehl. In de jaren 80 werd het gebouw van de sloop gered en werd er een discotheek in gevestigd en grote vechtsport toernooien gehouden Ook de Nederlandse Maffia wist het Luxor te vinden en helaas zorgde dit voor enkele gewelddadige uitspattingen waardoor de gemeente zich genoodzaakt zag het nachtvergunning voor de Luxor in te trekken. In 2002 zocht de gemeente Arnhem een nieuwe plaats voor een poppodium en besloot het pand aan te kopen. Na een langdurige verbouwing die veel geld heeft gekost is het pand dan eindelijk klaar.

 

Heden

In 2012 opent het Luxor Live zijn deuren. De gemakkelijke bereikbaarheid, centrale ligging en de geweldige akoestiek van het oud aandoend pand maken het een geliefde plek voor allerlei soorten muziekuitvoeringen. Er worden klassieke concerten gegeven maar ook bands en groepen van internationaal formaat treden hier op. Op het programma staan ook regelmatig DJ’s en experimentele muziekuitvoeringen.Begin dit jaar is begonnen aan een derde zaal, die meer de uitvoering krijgt van een authentiek blues en jazzcafe. Het gezellige Willemsplein biedt een verscheidenheid aan bruine cafeetjes en in de zomer is het er goed toeven op een van de naastgelegen terrasjes.

 

Historie

Het Musis Sacrum is in 1847 gebouwd en ontworpen door de bekende architect H. Fromberg. De aanleiding voor de bouw was dat er een grot zangconcours werd gehouden tussen Nederland en Duitsland.Het gebouw had officieel 2 zalen. Al in de eerste 50 jaar werden er maar liefs 5 zalen bijgebouwd en onderging het gebouw ook uiterlijk enige veranderingen. Tegenwoordig is er een GroteConcertzaal met 1000 zitplaatsen, verschillende andere zalen en een eigen Grand Cafe. Gelegen aan het bekende Velperplein wierf het Musis Sacrum en de op 200 meter afstand liggende Stadsschouwburg al snel naam en veroverde beide gebouwen een belangrijke positie in Gelderland.

 

Heden

Het Musis Sacrum gaat er prat op een grote variatie aan te bieden in de meest uiteenlopende vormen van Kunst. Behalve lezingen en tentoonstellingen worden er optredens verzorgd van klassieke dans tot grote jazz concerten, klassieke voorstellingen maar ook popmuzikanten zijn in het Musis Sacrum van harte welkom!

 

Popcentrum Jacobiberg

Het culturele centrum de Jacobiberg heeft zich in de jaren ‘60 ontwikkeld van hippie hang-out naar allround activiteiten centrum waar alles draait om popmuziek. Zowel beoefenaar als liefhebber komen hier goed aan zijn trekken Het centrum kent meer dan 26 oefenruimten, een eigen opname studio en uiteraard worden er ook optredens georganiseerd.